BLOG

Kan sport en yoga eigenlijk wel samen? Als je yoga beoefent, leer je je lichaam ook beter kennen en aansturen en dat kun je in elke sport gebruiken. Als je je bewust bent van je eigen lichaam en waar je kracht zit of hoe je je spieren wel of niet bewust wilt aanspannen of ontspannen, helpt dat enorm bij welke sport dan ook.

Laten we eerst beginnen met de vraag; “is yoga een sport of niet?”

Ehhhh officieel gezien niet. Yoga is een bewegingsleer die zich richt op het doorstromen van de lichaamsenergie en het vergroten van je lichaamsbewustzijn. Dus geen sport maar een leer. Door de houdingen (asana’s) regelmatig te oefenen, vergroot je je beheersing van spieren en gewrichten. Je leert je lichaam steeds beter kennen en daardoor beter aan te sturen. Nu kunnen sommige stromingen en specialisaties van yoga zo pittig zijn, dat het wel op een work-out lijkt, maar goed…..het is nog steeds geen sport☺

En dan de vraag, of sporten en yoga samen kan? Zal ik volmondig zeggen: “jazeker wel!”. Juist samen doen is fantastisch voor je lijf. Het vult elkaar ontzettend goed aan. Als je ‘alleen maar’ sport, dan verkorten je spieren en daardoor worden ze blessure gevoelig. Met yoga maak je je spieren soepeler, waardoor ze hun lengte behouden. Dit is goed voor je doorbloeding, afvoer van je afvalstoffen en aanvoer van je bouwstoffen.

Als je yoga beoefent, leer je je lichaam ook beter kennen en aansturen en dat kun je in elke sport gebruiken. Als je je bewust bent van je eigen lichaam en waar je kracht zit of hoe je je spieren wel of niet bewust wilt aanspannen of ontspannen, helpt dat enorm bij welke sport dan ook. Zelf ben ik vrij fanatiek met windsurfen en als ik aan het varen ben, ga ik vaak in gedachten mijn lichaam langs; schouders laag, armen lang, gewicht op mijn voorste voet, knieën laten mee bewegen met de golfbeweging, core aanspannen…en ga zo maar door. Zo weet ik zeker dat yoga je ook helpt met hardlopen, racefietsen, fitness, zwemmen of wat dan ook.

Het mooiste is dus om het EN – EN te doen. Zowel yoga als sport. Zodat je je spieren goed onderhoud en verbetert. Lengte geven en aansterken. We hebben het allebei nodig. De soepelheid om blessures te voorkomen en allerlei ‘pijntjes’ die ontstaan uit stijve spieren’ En de kracht, om je geraamte goed opgericht te houden. Ons skelet is tenslotte toch een zwevende verzameling van botten en gewrichten, de krachtige spieren houden het opgericht.

Yoga helpt ook om je adem te beheersen. Als je je adem kunt verdiepen en je longen ten volle kunt benutten, helpt dat je ook bij sporten, zeker bij een duursport. Want als tijdens je sport sessie je adem ontregeld is, dan gaat het echt niet lekker.

Yoga leert je ook je energie te voelen en beheersen. Het is belangrijk om van jezelf te weten, wanneer je nu eigenlijk moe bent. Want dat is niet het moment om vol gas te gaan in de fitness zaal. Maar wanneer je wel lekker in je vel zit, dan kun misschien net even je work-out een tandje bijzetten.

Ik zag een poos geleden bij De Wereld Draait een interview met Dafne Schippers, (meervoudig olympisch kampioene). Waarin Matthijs van Nieuwkerk, maar door bleef vragen over haar trucjes en training en hoe het kwam dat zij zo ontzettend goed was en is. Haar antwoord was: “eigenlijk is het enige wat ik moet doen, ontspannen!”.

Nou kijk…..als je iets wel leert van yoga….dan is het ‘ontspannen’.

I rest my case….

Yoga en Sport kunnen heeeeeel goed samen.

Kies niet voor de een of het andere, maar doe het beiden.

Ontspannen en sportieve groet, Bellatrix