YOGA ENZO

Pff nog een dieet? Of gewoon je gezonde verstand gebruiken, als het gaat om voeding (liever het laatste).

Er zijn zo ontzettend veel diëten en ideeën over ‘gezonde’ voeding, dat je er wel een beetje gek van wordt. Wat bij het ene dieet super gezond is, is bij het andere dieet een no-go.

Er zijn verschillende redenen waarom er diëten gevolgd worden, met op stip op nummer een, afvallen! Maar denk ook aan; allergieën, intoleranties, fitter worden, tegen (huid)veroudering, als detox, reiniging of opgeblazen gevoel / buik.


De nieuwste hype is het Pioppi dieet. De focus ligt niet alleen op eten maar op een specifieke levensstijl. Er is bewust gekozen voor een duur van 21 dagen voor het Pioppi-dieet. Tijdens deze dagen vermijd je suiker en geraffineerde koolhydraten. Die zouden namelijk zorgen voor chronische ziekten zoals hartaandoeningen en toename in gewicht. Niet heel erg gewenst als je de 100 jaar wilt halen. Wat je juist wel moet doen is het volgende:

Stap 1: In de eerste week ban je toegevoegde suikers, brood, zonnebloemolie, pasta en rijst uit je eetpatroon. Geen snacks, maar wel eten totdat je vol zit. Alcohol drinken mag, maar beperk je tot een glas wijn.

Stap 2: Eet twee tot vier eetlepels extra virgine olijfolie en een handvol noten per dag. Eet veel fruit, groenten en olierijke vis. Dit zou zorgen voor een kleinere kans op ziektes, hartaanvallen, beroertes en dementie. Geen vrees voor vet: je mag boter, kaas en yoghurt eten.

Stap 3: Loop tenminste 30 minuten per dag. Regelmatig bewegen is erg goed voor je gezondheid. De inwoners van Pioppi doen alles ter voet en leven tien jaar langer dan de gemiddelde Tour de France-deelnemer.

Stap 4: Slaap minstens zeven uur per nacht. Als je minder dan zeven uur slaapt, neemt de kans op diabetes, hartziekten, obesitas en depressie toe.

Stap 5: Onderhoud je sociale contacten. Sociale isolatie is een grote risicofactor voor depressie en een vroegtijdige dood. Positieve sociale interacties en goede relaties zorgen voor een vermindering van externe stressfactoren.
Nou mooi…weer een dieet erbij


Zelf heb ik al jaren een aantal regeltjes, die hanteer om stabiel op mijn gewicht te blijven en fit te zijn. Ze werken bij mij erg goed, ik zou zeggen, lees ze maar eens door en probeer eens uit.
80-20% regel, ik eet / drink voor 80 gezond en 20 ongezond. Wat meestal neerkomt op super gezond eten, aangevuld met elke dag wat pure chocolade en een wijntje of biertje op zijn tijd.

Er eet mezelf nooit helemaal vol. Ik heb een ontzettende hekel aan het volle gevoel, zoals je dat kent na een flink kerstdiner. Volgens de yoga moet er altijd energie door de organen kunnen stromen en daar hou ik altijd wat ruimte voor. Het voelt gewoon lekkerder in je buik.
Eet alle kleuren, natuurlijk zijn groene groenten gezond, maar vergeet ook niet de rode tomaten, gele paprika’s en oranje wortelen. Alle kleuren hebben allemaal weer andere vitamines en mineralen.

Vermijd suiker! Echt serieus….suiker is vergif en hoe makkelijk eet je dat koekje bij de koffie, terwijl je er eigenlijk geen zin in had? Suiker is verslavend en maakt je moe, dik en zorgt voor een snelle huidveroudering. Dit laatste komt omdat suiker zorgt voor bindweefsel verkleving, wat je dus ook weer stijver maakt. Als yoga docente zeg ik: zo min mogelijk suiker.

Zorg dat wat je eet, je meer energie oplevert dan kost! Ik hoor wel eens mensen zeggen, dat ze het eten pijn hun buik hebben of zich futloos voelen. Dan heb je dus niet de juiste voeding binnen gekregen. Voeding is je brandstof. Als je bewust eet, voel je wat jou energie geeft.
Eet alleen omdat jij dat wil en niet omdat het aangeboden wordt, in de reclame is, je vriend het ook neemt, je moe bent. Eet voor de juiste reden en dat is omdat je honger/trek hebt.

En natuurlijk….eet bewust, dus niet voor een beeldscherm of even onderweg iets snel naar binnen werken.
Ik kan nog wel even doorgaan, maar dit zijn de belangrijkste aandachtspunten voor mij. Geen dieet, maar gewoon gezond verstand! Succes en eet smakelijk- Bellatrix